Friday, February 26, 2010

KITA PERWARIS HARAPAN BANGSA....




Salam kepada semua...kembali menulis semula di dalam blog ini....sebelum ini tidak berkesempatan berkongsi idea dan cerita....saya ingin berkongsi pengalaman dengan pembaca semua tentang pemuda-pemudi belia kita masa kini....Baru-baru ini saya terlibat sebagai fasi di dalam program Himpunan Patriotik Negara (HIMPUN) kawasan zon utara...program ini khas dianjurkan utk mahasiswa dan juga mahasiswi tahun pertama....program ini mereka didedahkan dengan isu semasa, sejarah pembentukan negara, perkara-perkara penting semasa menuntut kemerdekaan dan juga perlembagaan negara.....Semasa sesi perbincangan di dalam kita menilai sejauh mana pengetahuan mereka tentang perkara-perkara ini....Saya ambli ungkapan Tun Dr. Mahathir " Anak -anak muda zaman sekarang lahir selepas zaman merdeka"....memang benar istilah itu.....Secara keseluruhan mereka masih kurang memahami sejarah yang berlaku pada zaman dahulu....Tidak hairanlah jika sekarang pemuda-pemudi berani memohon sesuatu yang termaktub dan tidak akan berubah......Justeru itu, inilah motif sebenar program HIMPUN ini diadakan.....Memberi kesedaran kepada generasi muda bahawa pentingnya kita melihat kepada sejarah.....Abadikan nama Tunku Abdul Rahman,Tun Tan Cheng Lok, Tun Sambathan dan yang lain di dalam sanubari kita....Generasi muda zaman sekarang juga kurang amik tahu dengan isu politik semasa dalam negara....Ada sesetengah memberitahu kepada saya tidak penting dengan politik....Yang penting kita kena jaga diri kita sahaja....Justeru kepada seluruh anggota Pemuda UMNO...Menjadi tugas kita memberi penerangan dan juga mendekati golongan ini...Cabaran bagi kita untuk mengembalikan semangat yang dapat dilihat sejak 53 tahun yang lepas....Ayuh!!!!! Kita bergerak seiringan dan senada demi mencapai satu tujuan, satu matlamat dan satu malaysia.....Sekian...

Wednesday, February 24, 2010

Hujung Minggu ni.. Jom Futsal, Jom Takraw!



Salam perjuangan kepada semua.
Pemuda UMNO Bahagian Seremban nak menjemput semua sahabat-sahabat dan para pembaca budiman untuk bersama dalam pertandingan FUTSAL merebut Piala MBNS. Pertandingan ini adalah anjuran bersama semua gerakan sayap muda BN iaitu MIC,PPP,MCA ,Gerakan dan UMNO Parlimen Seremban.
Sebanyak 126 pasukan FUTSAL bakal berentap merebut Piala tersebut. Perasmian pembukaan akan dirasmikan oleh YAB MBNS iaitu pada 27 hb dan perasmian penutup dan penyampaian hadiah akan dilaksanakan oleh Ketua Pemuda Malaysia Sdr Khairy Jamaluddin pada 28hb jam 6 ptg. Pertandingan akan diadakan di Kompleks Belia dan Sukan Paroi.

Hadiah cukup lumayan. Tempat Pertama RM 3000 Kedua RM 2000 dan Ketiga RM1000 hingga tempat ke lapan pun ada hadiah. Datang beramai-ramai! Jom FUTSAL kito!




Ok, kepada peminat Sukan Sepak Takraw pula, KERISMUDA juga nak maklumkan tentang suatu Pertandingan Takraw Belia Terbuka anjuran Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) kawasan Seremban yang akan diadakan di Gelanggang Centre Court, Kompleks Sukan Stadium Paroi. Dengarnya sebanyak 50 pasukan akan berentap untuk merebut Piala Pusingan Pertandingan. Ada pasukan dari Kelantan, Selangor , Pahang, Melaka dan Johor akan turut sama beradu kekuatan dan nasib di pertandingan itu.

Pertandingan ini akan dirasmikan oleh YB Abd Samad Exco Pembangunan Modal Insan, Belia dan Sukan Negeri. Siapa yang nak tengok servis lempang dan servis kuda datanglah ke Centre Court pada 28-02-2010 bermula dari jam 8.30 pagi. Sejak Piala Isa dah tak di anjurkan dan dengarnya sejak Persatuan Sepak Takraw Negeri Sembilan dibubarkan tiada lagi pertandingan peringkat kebangsaan di adakan. Inilah yang paling dekat dengan peringkat kebangsaan. Peminat yang dahagakan aksi lipat melipat -Jom ke Centre Court kita!

Thursday, February 18, 2010

Perencah Mee Udang...Produk Halalan Toyibba.....


Salam semua,

Kepada sesiapa yang terbaca blog ini dan ingin menjadi pengedar perencah ini di kawasan selatan tanah air...anda boleh hubungi saya Khairul Anuar bin Shariff 012-3148140 (Harga sebotol adalah rm 12)....tak termasuk kos pos...Untuk makluman semua perencah ini belum masuk lagi pasaran di sebelah selatan tanah air....Jika anda ingin maklumat lanjut...anda boleh hubungi saya....Ini adalah produk orang Melayu 100%....Marilah sama-sama kita bantu orang melayu dalam memperkembangkan perniagaan mereka.....perencah nie boleh wat nasi goreng, mee goreng, mee udang, ikana bakar dan banyak lagi....tiada bahan tambah dan dijamin segar bila dihantar.....kepada yang menjadi pengedar....komisen yang menarik menanti anda!!!!!!!.Cepat hubungi saya....

Thursday, February 11, 2010

CERITA ORANG KEMPUNAN....

Ekau nak lawan sapo? Habih semuo ekau nak lawan. Raja pun kau derhaka!


Nampaknya Nizar tidak boleh lagi menerima kenyataan bahawa dia bukanlah Menteri besar Perak. 5-0 cukup bulat keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengesahkan DS Dr Zambry yang sah menjadi Memanda Menteri bagi Negeri Perak.
Nizar kata negara ini sudah menjadi negara Monarki Mutlak. Dalam erti kata lain dia marah dia dilucutkan jawatan oleh YTM Sultan Azlan. Apabila Mahkamah mengesahkan penglucutan itu katanya keputusan sebenar terletak kepada Mahkamah Rakyat. Bukan ke dia yang bawak kes ini dulu ke Mahkamah. Apabila Mahkamah dah buat keputusan dia kata keputusan patut dibuat oleh rakyat.
Apa cerita belit-belit ni Nizar. Setahu umum kau ada darah keturunan Cina aje! Sebenarnya ini semua cerita orang kempunan....
Berhentilah berpolemik. Selama PR memerintah rakyat dapat polemik aje bukan kemajuan. Biar BN yang perintah kemajuan dapat manfaat dapat.

Friday, February 5, 2010

SKETSA: CAN I F***K YOU TODAY ? WHAT?

Kriiiuk! Bunyi kedengaran apabila pintu bilik kondominium no. 11-5-1 di buka. Kelihatan seorang pemuda berkulit cerah sedang memegang dokumen masuk ke bilik kondo tersebut. Pergerakannya nampak tergesa-gesa, mungkin kerana sampai lewat dari sepatutnya. Dalam bilik kondo itu kelihatan seorang lelaki yang berusia lebih separuh abad sedang duduk di meja makan. Lelaki tua tersebut terus menoleh ke arah pemuda itu apabila mendengarkan pintu kondo tersebut di buka.

HAH DAH SAMPAI PUN! CEPAT! MARI DUDUK DEPAN NI! BANYAK PERKARA NAK “BUAT” HARI INI! Getus lelaki tua tersebut. Mendengar getusan lelaki tua yang lebih separuh abad usianya itu, pemuda itu terus bergegas dan duduk di hadapan lelaki tua tersebut. Dengan segera dokumen yang dibawanya di berikan kepada lelaki tua tersebut.

Lelaki tua tersebut melihat dokumen yang dibawa oleh pemuda tersebut satu-persatu. Sesekali lelaki tua itu bertanya sesuatu kepada pemuda tersebut. Pemuda tersebut cuba menjawab setiap persoalan yang diajukan oleh lelaki tua tersebut sebaik mungkin.

Tiba-tiba lelaki tua tersebut meletakkan dokumen-dokumen yang diperiksanya tadi di atas meja. Dia terus merenung pemuda tersebut sambil bulu keningnya terangkat-angkat. Kelihatan dada lelaki tua tersebut berombak-ombak seraya merenung pemuda di depannya. Lagaknya seakan-akan seekor kucing jantan yang sedang merenyam.

“ CAN I FUCK YOU TODAY? Tanya lelaki tua itu terus kepada pemuda tersebut. Bagaikan terkena air panas pemuda tersebut terus tersentak. Dalam hatinya penuh persoalan bagaimana mahu menjawab soalan lelaki tua yang lagaknya seakan kucing merenyam ini. Orang yang selama ini dianggap sebagai Bos. Orang yang selama ini jua yang memberikannya gaji yang banyak walaupun dirinya tiada kelulusan Universiti.

Dato Seri, Saya tak mahu! Jawab pemuda tersebut. Mendengar jawapan pemuda tersebut, lelaki tua itu terus melenting dan dengan lantang menyergah pemuda tersebut, “WHAT?”

Terkedu pemuda tersebut apabila di sergah oleh lelaki tua tersebut. Ketakutan dan rasa panik dengan segera menyelubungi diriya.

KAU MASUK DALAM BILIK MASTER BEDROOM ! Di sebabkan rasa ketakutan pemuda tersebut memasuki bilik utama kondo tersebut.

Lelaki tua tersebut bingkas bangun dari kerusi meja makan dan menuruti pemuda tersebut masuk ke bilik tidur utama. Apabila di dalam bilik, lelaki tua dengan segera menutup langsir bilik dan menutup lampu bilik.Gelap samar keadaan dalam bilik itu jadinya!

PI BASUH PONGGONG HANG DALAM BILIK AIR NU! Kata lelaki tua tersebut. seolah-olah dia tahu pemuda tersebut telah terkucil dalam seluar akibat di sergah tadi.Akibat takutkan lelaki tua itu, pemuda tersebut mengikut tanpa membantah.

Setelah membilas punggungnya dengan air, pemuda itu keluar dari bilik air dengan hanya bertuala. Dalam samar-samar kelihatan lelaki tua tersebut yang hanya bertuala memanggil pemuda tersebut datang ke arahnya. Sebaik sahaja pemuda tersebut tiba dekat dengannya,lelaki tua itu terus merangkul dan memeluk pemuda yang sedang dalam ketakutan tersebut dengan penuh nafsu. Jelas pemuda tersebut tidak dapat menolak serakah nafsu binatang lelaki tua tersebut………

“MY LORD! AT THIS JUNCTURE I REQUEST THIS TO BE HEARD IN CAMERA”, Tiba-tiba kedengaran suara seorang Benggali tua dari belakang sekaligus memutuskan lamunan ghairah (potong stim) pemerhati-pemerhati yang ada dalam galeri Mahkamah…..

Bersambung……..



Sketsa ini dibintangi oleh:-


Sebagai pemuda yang terkucil......



Sebagai lelaki lebih separuh abad yang berselera songsang......

Sebagai Benggali tua pemotong stim


P/S
Sketsa ini ditujukan khas kepada semua pemimpin dan penyokong PKR termasuklah Puan Nurul Izzah bersama ucapan CAN I F**K YOU TODAY? WHAT?

Tuesday, February 2, 2010

Dah Bayar RM 5.7 juta . Nak Apa lagi?

Baru-baru ini kecoh dengan kemelut hutang cukai tanah Yayasan Basmi Kemiskinan Selangor (YBK) yang mencecah jumlah RM 5.7 juta. Kerajaan Negeri Selangor melalui Menteri Besarnya Tan Sri Khalid Ibrahim berhasrat bertindak untuk merampas tanah seluas 312 hektar di Serendah,Rawang milik YBK yang di dakwa telah gagal untuk membayar cukai tanah selama 8 tahun.

Mengikut sumber YBK, tanah seluas 312 hektar tersebut telah diluluskan kepada YBK masa zaman Tan Sri Muhammad Mohd Taib menjadi Menteri Besar. Tujuannya adalah sebagai tapak bagi membangunkan kampus cawangan Universiti Teknologi MARA (UiTM)

Beberapa usaha dibuat oleh YBK untuk mempertahankan tanah tersebut dari di rampas Kerajaan Negeri antaranya memohon penangguhan, memohon bayaran secara ansuran dan banyak lagi. Tetapi cadangan ini ditolak oleh Tan Sri Khalid dan hanya akan memberi ruang jika tanah ini di berikan kepada Kerajaan atau kepimpinan YBK di serahkan kepada proxy Tan Sri Khalid.


Semalam Yayasan Melaka telah membantu YBK dengan melunaskan hutang cukai tanah tersebut dan semua hutang tersebut telah di bayar,namun Tan Sri Khalid memperlekehkan usaha itu dan mahu meneruskan hasrat merampas tanah tersebut.

Undang-undang kata (Kanun Tanah Negara 1960) sekiranya semua cukai terhutang dan penalti telah dibayar, proses perampasan terhenti. Jadi dah bayar RM 5.7 juta,nak apa lagi Tan Sri Khalid?

Sebenarnya ada agenda tersembunyi Tan Sri Khalid untuk mendapatkan semula tanah tersebut dan atau menguasai YBK. Bukan isu hutang sebenarnya tetapi isu hendak mengambil milik. Jelas Menteri Besar PKR ini mahu gunakan undang-undang dan kelemahan YBK untuk menguruskan hutang demi untuk kepentingan agenda mereka. Mereka tidak peduli pun nak bina UiTM ke, tak pedulipun tentang kepentingan pelajaran kepada anak bangsa. Janji agenda berbau politik mereka tercapai.

Itulah senarionya bila pembangkang memerintah. Ada diaorang peduli tentang untung nasib anak bangsa?

Fikir-fikirkan le.