Wednesday, May 13, 2009

Alamak! baru score gol dan kena gol balik!


Lagaknya seperti Penjaring Gol Penentuan di padang bola sepak. Tapi bayangkanlah rasa syok menjaringkan gol tu tidak berpanjangan sebab DS Dr Zambry dah jaringkan satu gol pulak!

Mungkin itu yang dirasakan oleh DS ir Nizar Jamaluddin yang hanya 19 jam dapat menduduki kembali jawatan Menteri Besar Perak.

Mungkin rasa " manager"nya juga iaitu Ngeh dari DAP itu juga sedemikian. Baru nak sengeh dah kena score pulak!

Tapi cuba bandingkan kenyataan kedua-dua pemimpin ini apabila menerima keputusan Mahkamah.

DS Dr Zambry ;" Saya terima keputusan Mahkamah (Mahkamah Tinggi) dengan minda dan hati yang terbuka"

DS Ir Nizar 19 jam selepas itu ;" Keputusan Mahkamah (Mahkamah Rayuan) menangguhkan keputusan Mahkamah (Tinggi) jelas menafikan hak rakyat untuk memilih Kerajaan.."

Seolah-olah suatu kelaziman bagi pihak pembangkang sekiranya keputusan memihak kepadanya (tak kira le keputusan Pilihanraya ke, keputusan Mahkamah ke) dia kata telus, baik dsb TETAPI bila keputusan sebaliknya mulalah kata yang bukan-bukan dan dalam kes ini mewujudkan dakwaan bahawa "MAHKAMAH SEBUAH INSTITUSI YANG MENAFIKAN HAK RAKYAT"( Scandalous statement tu-patut kena Contempt of Court).

Apakah ini SOP (Standard Operation Procedure) pihak Pembangkang?

Yang pasti Ngeh tetap tersengeh.....dua pemimpin Melayu berjuang,Melayu ibarat menang jadi arang kalah jadi abu!

3 comments:

Mr Bai said...

Najib kata semua diminta bertenang.. but sebenarnyer die yg xtenang..ha3
dan najib n zambry kata BN akn wt rayuan..means dorg xleh terima keputusan mahkamah..ape la bebal sgt ko ni pyah nk faham..

then Bn wt rayuan dan dlm masa zsmpai 1 hari rayuan diterima..mudah sgt2 wt rayuan..

Biase ambik mse plg cpt seminggu namun ble kes yg melibatkan BN, impossible is nothing..

Ape2 pn aku ni student UM n debat face 2 face la..be gentleman..stakat dlm dunia cyber ni xde mkne..jgn jd pengecut mcm pemimpin BN yg tkut dgn PILIHANRAYA..takut dgn kuasa rakyat..

Kalo nk fhm undang2, blaja la tionggi2...jgn jd generasi Utusan dan TV3..TQ

8387 said...

Salam Mr Bai,

Pertamanya, tima kasih bagi komen serta pandangan Mr Bai.

Sebab hrmatkan undang-undang lah DS Zamry buat rayuan ke Mahkamah Rayuan. DS Zamri x buat komen-komen liar. Tapi DS Nizar....?

Kepada orang yang terpelajar macam Mr Bai, mungkin tahu kos nak buat Pilihanraya 1 negeri. Satu PRK kawasan DUN pun pakai jutaan ringgit,bayangkanlah PR untuk 1 negeri.

Duit untuk SPR gunakan utuk buat P raya ni duit siapa? Kalau jawapan untuk soalan ini duit rakyat , bukankah banyak lagi cara untuk belanjakan duit rakyat yang lebih memanfaatkan rakyat?

Takut atau tidak bukan persoalan tapi ke arah mana duit rakyat ini lebih baik dibelanjakan.

Adakah kepentingan rakyat itu hanya timbul apabila memilih pemimpin. Bagaimana rakyat yang susah kehidupannya? Adakah itu bukan kepentingan rakyat?

Perkara dah dibawa ke Mahkamah, DS Nizar sendiri yang mula failkan.Mahkamah ada sistemnya perlu ikutle sistem yang ada.

Cume harap fikirkan gagasan 16 Sept. Siapa yang mahu mulakn strategi ini. Tapi bila strategi makan tuan kita cerita pulak pasal kuasa rakyat

pencinta bangsa said...

adik bai adalah mungkin masih student dan tak perlu meloncat mcm katak bila melihat serangga langau lalu didepan mata. jgn diikut sangat hati muda dan berfikir gunakanlah akal dan iman bukannya perasaan serta menepuk dada dan tanya selera semata.masih belajar buatlah cara menimba ilmu sepatutnya dan bukan mencerca tanpa asas yg nyata. dalam ISLAM mengajar agar lebih jumud bila berilmu bukan riak dan takabur bila berilmu sedikit...itu amalan syaitan laknatullah. hinanya melayu dan seagama kerana mengkafir sesama sendiri tapi menjunjung kafir terangan sendiri dalam perjuangan yang konon suci. pengecut mungkin manusia kecewa dan bernafsu rakus seperti anwar dan pengikutnya tapi UMNO, UMNO bukan juga parti yang wujud atas sifat dasar kecewa dan mementingkan diri semata seperti pengikut pkr yang tiada pedoman dan halatuju, terpekik terlolong, menfitnah sesuka rasa tapi habuk pun tiada. UMNO bukan pengecut tapi lebih jauh rasional dan memikirkan keamanan negara dan kesefahaman sesama bangsa bukan bercakap pandai tapi semuanya dusta. UM wujud atas usaha perjuangan UMNO dan bukannya pkr,dap serta pas dan mungkin bai baru mengenal reality dunia sebenar dan buta pada sejarah negara serta ada kemungkinan bai datang dari keluarga yang bermasalah kerana itu sukar bagi saya bagi mempercayai bai adalah pelajar sebuah institusi pengajian tinggi awam di negara bertuah ini kalau diukur dari lenggok dan gaya bahasa...seolah langsung tiada berhemah dan maruah. saranan saya eloklah mengkaji sejarah negara dan kalau perlu rujukan maka timbalah di perpustakaan di UM sana dan barulah bai lantang mencoret tentang apa sebenarnya istilah berani,pengecut,takut,susah,senang,bijak dsbgnya. UMNO akan terus tetap releven menjadi platform bagi perjuangan Agama Bangsa dan Negara seperti sediakala dan tidak bermusim seperti parti2 lain yang hanya menaguk diair keruh tapi tiada apa yang dilaksana. masih tergiang anwar lantang "menyalak" dgn sombognya mengatakan akan ramai MP melompat serta memujuk bagi berarah parti dan akan menubuhkan kerjaan baru tapi akhirnya memakan diri. siapa yang berani menjawab atas ketentuan ALLAH dalam proses yang telah terjadi di perak? bukankah dengan bongkaknya anwar mewar-warkan ketika 1 ahli DUN perak melompat ke pkr tp bila 3+1 melompat ke BN, semua kesalahan diarah kepada BN dan UMNO...adilkah atau memang perangai pemimpin adil memang tak pernah adil dan ikhlas dalam perjuangan sebenar?? tanya pada ezam,datuk marina,chandra muzaffar,lokman adam,roslan kassim dan ramai lagi tokoh2 awal yang bersama anwar dulu ketika mengasaskan parti perosak bangsa ini kini menarik diri dari turut sama "berjuang"...kenapa mereka meninggalkan parti keadilan??? bai yang "sebagai pelajar" akan mendapat jawapan. solat istiqarah jika buntu dalam membuat pilihan dan hentikan tuduhan serta tohmahan yang langsung tiada berasas semata atas dasar amarah dan berkata sesedap rasa. malu kalau ramai pelajar yang mcm bai ini tp saya sarankan selalulah keluar negara bagi melihat nasib org lain di negara sendiri dan bandingkanlah betapa bertuahnya menjadi warga malaysia dulu,kini dan selamanya.